Kwaliteit in de tandartspraktijk

Als patiënt vertrouw je op de kennis en kundigheid van je tandarts. Je  verwacht dat je tandarts de praktijk op orde heeft, zich ontwikkelt, investeert in apparatuur en dat jouw  tandarts persoonlijke aandacht voor je heeft. Kortom, een tandarts die staat voor optimale mondzorg. 

Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT)

Als het gaat om je gebit dan ben je vanzelfsprekend kieskeurig. Je wilt zeker weten dat een tandarts deskundig is. Om daar helderheid over te geven, is het openbare Kwaliteitsregister Tandartsen opgericht (KRT).

Tandartsen die in het Kwaliteitsegister Tandartsen ingeschreven zijn, voldoen aan de vijf registratienormen:

Tandartsen met het KRT-keurmerk laten zien dat zij voor optimale tandheelkundige zorg in de praktijk staan. Wil je weten of je tandarts in het KRT is ingeschreven? Of wil je meer informatie over het KRT en de registratienormen? Kijk dan op www.krt.nu.

Rechten en plichten bij de tandarts

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) regelt de kwaliteit en het klachtrecht van jou als patiënt. In de wet is geregeld dat als je bij de tandarts bent, je mag rekenen op goede zorg en aandacht. Dat betekent dat als er bijvoorbeeld een vulling vervangen moet worden, dat op de juiste manier en met de beste materialen gebeurt. En is er een alternatief mogelijk, dan bespreekt de tandarts dit met je. Ook mag je verwachten dat je op de hoogte bent gebracht van de kosten. Gaat de behandeling meer dan 250 euro kosten? Dan krijg je altijd vooraf een prijsopgave. 

Mocht de behandeling anders verlopen dan gepland, dan zal de tandarts dat met je bespreken en vastleggen in het patiëntendossier. En als je niet tevreden bent, dan mag je natuurlijk aan de bel trekken.

Als patiënt heb je volgende rechten:

Naast rechten heb je als patiënt ook een aantal plichten:

Plichten en rechten tandarts

Ook je tandarts heeft een recht:

Je tandarts heeft de volgende plichten:

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Details